Fortsätt till huvudinnehåll

Småjobbar ...

Jag erkänner ... jag småjobbar lite på semestern. Mina bilderboksmanus lockar och jag kan inte låta bli. Jag skriver sent på kvällen när barnen lagt sig, vilket är väldigt ovanligt för mig. Brukar annars vara alldeles för trött på kvällarna. Kanske handlar det om att "sno" lite tid när det funkar ...

Hursomhelst kan jag dela med mig av väldigt fina omdömen om mina kommande faktaböcker. Det känns alltid bra när BTJ:s lektörer gillar böckerna eftersom dessa omdömen till viss del kan påverka inköpen till biblioteken.

Personligen är jag glad över att innehållet upplevs intressant då jag måste göra ett snävt urval och att bilderna är tilltalande eftersom jag själv är bildredaktör och ansvarar för att välja ut och skaffar fram alla bilder. Och att språket är lätt att läsa - såklart (!).

Minifakta om djurungar på landet
Boken är lättläst med utmärkta färgfotografier. På fem uppslag presenteras kalv, föl, kulting, lamm och kyckling. På ett korrekt men mycket lättläst språk presenteras grundläggande uppgifter om respektive djur. Vissa ord har markerats med fet stil och återfinns i en ruta med ordförklaringar. Layouten är luftig och tilltalande. Uppslagen är lätta att ta till sig för den läsovane men säkert också för den som vill tillägna sig det svenska språket. Boken är liten både till format och omfång men signalerar inte småbarnsbilderbok. De söta djurungarna på bild bidrar påtagligt till läsbarheten. Tine Billing, BTJ-häfte nr 18/2017
Fakta om älgar
Boken har en tydlig struktur med texterna infällda på vit bakgrund på de helsidestäckande fotografierna eller i inramade faktarutor. Löpande text förekommer också med tydlig styckeindelning och korta, välformulerade meningar. Boken innehåller 14 avsnitt där i stort sett varje uppslag är ett eget kapitel. På 32 sidor får läsaren veta mycket om älgens utseende, familj, livsvillkor med mera och även tydligt få se den i olika sammanhang. Fakta om älgar är ett utmärkt exempel på en intressant, välgjord och lättläst faktabok. Inger Lindberg, BTJ-häfte nr 18/2017

Om du vill kika lite i böckerna så finns några utdrag på sajten Smakprov ... Minifakta om djurungar på landet hittar du här och Fakta om älgar hittar du här.

Fortsatt trevlig sommar!

Kommentarer