Fortsätt till huvudinnehåll

Varför fakta?

I höstens magasin från Nypon förlag finns en intervju med mig om att skriva lättlästa faktaböcker. I katalogen kortades artikeln något så jag tänkte bjuda på mina längre svar här på bloggen ...

"Jag trivs väldigt bra med att vara både skönlitterär författare och att skriva faktaböcker - variation är det bästa, både när det gäller att läsa och att skriva."

Varför tycker du att lättlästa faktaböcker behövs?
För att jag träffar barn och ungdomar som tycker att det är mer intressant att läsa faktaböcker än skönlitteratur. Innehållet i en faktabok är mer rakt på sak och många upplever att det är vilsamt att inte behöva hålla berättelsen i huvudet på samma sätt som i en skönlitterär bok.

Som skönlitterär författare, vad fick dig att även börja skriva faktaböcker?
Jag blev nyfiken på att skriva faktaböcker under en period då min dotter bara ville läsa fakta. Dessutom trodde jag att det skulle vara enkelt! Men jag kan ärligt avslöja att jag aldrig lagt så lång tid på så få ord som i mina första faktaböcker. Det var inte researchen som tog längst tid, utan att hitta rätt ton och tilltal.

Hur går du tillväga för att välja ämnen att skriva om? Har du något ämne du brinner för extra mycket?
Det finns redan många faktaböcker. Men det är egentligen inget hinder eftersom jag ändå ska skapa något nytt - den lättlästa varianten. Jag gillar att skriva om djur, helt enkelt för att jag tycker om djur. Men ofta är det inte ämnet i sig jag går igång på, utan att jag får en bra idé kring hur jag kan presentera innehållet på ett lockande sätt.

Just nu arbetar jag med att redigera två nya faktaböcker som ska komma ut i januari 2018. Som stöd har jag en redaktör och tillsammans slipar vi texter och testar hur bilderna ska placeras. Här nedan kan du se att det är olika färg på faktaböckernas omslag, på ryggen och på plattan där titeln står. Nypon har nämligen tagit fram en färgkodning för olika ämnen. Orange står för böcker om sport och grönt står för böcker om djur. Mina kommande böcker är en grön och en blå! Den blå färgen står för musik ... Senare i höst kan jag avslöja böckernas titlar.

Kommentarer