Fortsätt till huvudinnehåll

Vit älg

Den här veckan släpps min nya lättlästa faktabok: Fakta om älgar. I boken får du bland annat reda på hur stor en älg kan bli, vilken mat den tycker bäst om och hur älgen tar hand om sina kalvar. Även den vita älgen finns med på ett hörn.

Jag tycker att vita älgar ser ut som sagoväsen. De är inte albino, som man kan tro. Vitheten beror istället på ett fenomen som kallas leucism och innebär att älgen kan producera ämnet melanin, men inte lagra det. Albinism innebär att pigmentet inte produceras alls.

Av någon anledning lever de flesta vita älgar i Sverige i västra Värmland. Men de är ändå väldigt få och när vi campade där i somras hade vi inte lyckan att stöta på någon. Det hade däremot Hans Nilsson och hans film av den vita älgen surrar runt i de sociala medierna idag.

På min Facebook-sida fick jag tipset om att det på 1970-talet fanns en barnbok som hette Den vita älgen Knut och när jag googlade så hittade jag omslaget ...

Kommentarer

 1. Wow. Kände inte ens till att det fanns vita älgar. Här ska googlas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars kan du ju låna Fakta om älgar på bibblan ;-)

   Radera
  2. Topp! Jag kan avslöja att den vita älgen i min bok inte har en helt egen faktadel. Men snygg är den!

   Radera

Skicka en kommentar