Fortsätt till huvudinnehåll

Årskrönika 2017

Jag tänkte att det skulle passa bra med en årskrönika så här på årets första dag. En skrivrelaterad sådan. 2017 har inneburit väldigt stora förändringar för mig när det kommer till yrkeslivet. Det var året då jag vågade ta steget och bli min egen chef, efter 27 år som anställd på Göteborg Energi. Det var även året då det lossnade för mig när det gäller bokningar av författarbesök och andra föreläsningar. Jag lyckades även komma ut med sju böcker under 2017. Men vi tar det från början …

JANUARI
Året började med ett glatt besked då jag tilldelats ett arbetsstipendium från Sveriges Läromedelsförfattares Förbund. Böckerna Linus och Flisa, Kär på riktigt och Minifakta om djurungar i staden såg dagens ljus. Jag fick royaltybesked från förlagen och även om det inte klirrade högt i kassan, var det ändå första gången som inkomsten faktiskt märktes i bokföringen. Och på tal om bokföring så tog jag mitt företagande till en ny nivå och anlitade en redovisningskonsult.

FEBRUARI
En kort månad med mycket jobb. Jag fick ett nytt uppdrag som innebar att skriva två manus för en organisation. Jag kunde inte berätta så mycket då och jag kan faktiskt inte göra det nu heller. Projektet har dragit ut på tiden och böckerna är ännu inte klara, även om min del av arbetet avslutades i somras. Jag gjorde också några författarbesök, bland annat i två särskoleklasser på Öjersjö Brunn.

MARS
Vårmånaderna innebar många författarbesök. I mars startade jag upp en serie besök på Älvsåkersskolan i min hemkommun, där jag träffade alla klasser i årskurs f-5. Jag träffade också 20 klasser på olika skolor under Litteraturveckan i Göteborg. Alla dessa besök, i kombination med skrivpedagogutbildningen, har gjort mig till en säker föreläsare och numera ser jag fram emot mina uppdrag på ett helt nytt sätt. Jag arbetade även med att redigera höstens kommande böcker, startade upp min skrivloggbok och bloggade om önskade husdjur. Nu i efterhand kan jag avslöja att husdjuret är mer aktuellt än loggboken.

APRIL
I april bloggade jag om sorg. Först var det en hemsk bussolycka i Sveg och bara någon vecka senare inträffade det fasansfulla terrordådet i Stockholm. Detta gjorde mig återigen påmind om livets förgänglighet och fick mig att tänka extra mycket på de nära jag själv har förlorat. Jag gjorde fler författarbesök, redigerade det sista på höstens böcker och godkände alla slutkorrektur.

MAJ
I maj skrev jag mitt mest lästa och kommenterade inlägg någonsin. Det handlade om att jag sagt upp mig från Göteborg Energi för att bli egenföretagande författare och skrivpedagog på heltid. Med tanke på alla hejarop är det fler än jag som har liknande drömmar, i varje fall emellanåt. Just då kände jag mig långt ifrån säker på min sak men nu älskar jag mitt nya yrkesliv. Det ger mig frihet att bestämma själv och att arbeta med det roligaste och viktigaste jag vet, samtidigt som det hela tiden leder till nya spännande möten. Att min inkomst varierar i både storlek och regelbundenhet har jag numera vant mig vid. Men jag gjorde även annat i maj, exempelvis var jag och Angelica Öhrn på en veckas skrivresa i blekingska Alltidhult. Det var ett vistelsestipendium som bidrog till den möjligheten.

JUNI
Ibland hänger låg aktivitet på bloggen ihop med hög aktivitet i verkligheten. Så var det i juni. Alla som har skolbarn vet att det är mycket som händer i början av juni och samtidigt var det examensdags på skrivpedagogutbildningen i Skurup. Jag besökte Nypon förlag i Helsingborg för att smida roliga framtidsplaner men samtidigt oroade jag mig över att jag hade för få författarbesök bokade inför hösten. Men jag fick ett annat intressant uppdrag, nämligen som gästlärare på kursen Att skriva barnlitteratur hos Linnéuniversitetet.

JULI
Semestermånaden som startade med en fantastisk vandringsvecka i Grövelsjön. Det var premiär i sommarfällen för vår familj och det gör vi gärna om. Kanske redan i år?! När min familj är ledig har även jag semester men det är klart att jag kollar mailen emellanåt. Då fick jag reda på att höstens faktaböcker om älgar respektive djurungar på landet hade fått fina omdömen av BTJ:s lektörer.

AUGUSTI
Fakta om älgar, Minifakta om djurungar på landet, Taggad på Insta och Linus och Sunna kom från tryckeriet. Det är alltid lika kul (och nervöst!) att få hem nya böcker men jag klarade mig utan korrekturfel även denna gång. Jag smög igång höstens skrivprojekt och förberedde mig för föreläsningar i Vimmerby och på Bokmässan i Göteborg.

SEPTEMBER
Att återvända till Vimmerby som gästlärare på en kurs där jag själv varit elev var en häftig upplevelse! Sedan är det alltid väldigt fint att få besöka Astrid Lindgrens Näs. Jag gör gärna om det och jag hoppas även på fler föreläsningar för vuxna. På Bokmässan i Göteborg hade jag min första officiella programpunkt då Lina Stoltz och jag talade om lättläst på Litteraturscenen. I samband med läskunnighetens dag lyckades jag få uppmärksamhet kring lättläst på radio, både lokalt och i riksradion. Och äntligen flyttade pudelvalpen Billy hem till oss. Han är en blivande författarhund som ska rädda mig från gamnacke, trasig rygg och negativa tankar - men än så länge är han rätt busig ;-)

OKTOBER
Efter väldigt mycket arbete släpptes vårens böcker till tryckeriet. Det var framför allt Fakta om dansband som bråkade med mig eftersom det var svårt att hitta bra bilder till boken. Taggad på Insta fick mycket fin uppmärksamhet hos bokbloggare, på bibliotek och även av Kulturrådet – då boken fick ta plats i Barn- och ungdomskatalogen 2017/2018. Att få med en bok där har faktiskt varit något av ett personligt mål för mig.

NOVEMBER
En fullproppad månad då jag medverkade på Närproducerat, en utbudsdag arrangerad av bland annat Kultur i Väst. Jag ställde även ut på Halländsk bokmässa i Varberg. Jag skrev på manus som ska bli böcker hösten 2018 och andra manus som jag ännu bara hoppas ska bli böcker. Jag fullgjorde även min uppgift som gästlärare på Linnéuniversitet då jag gav respons på 25 studenters lättlästa texter. Ett helt annat uppdrag var att göra ett samarbete med Turism i Värmland på min andra blogg, Campingfamiljen.

DECEMBER
Större delen av december fylldes bloggen av min julkalender där jag varje dag presenterade en av mina 24 hittills utgivna böcker, med en liten bakgrundshistoria. Men däremellan hann jag att föreläsa om böcker, författarliv och läsglädje hos IF Metall i Lidköping och resa till Stockholm för att medverka vid en workshop om att utvärdera lättläst för olika målgrupper. Jag fick även ett manus antaget av Nypon förlag som ska bli första delen i en ny lättläst serie. Även om jag tycker mycket om mina pågående serier är det alltid roligt med något nytt! Och det här är en berättelse som jag arbetat med länge. Sist men inte minst fick jag ännu ett stipendium och den här gången sänder jag tacksamma tankar till Författarnas kopieringsfond.

Det var snabbversionen av mitt yrkesmässiga 2017. Vad 2018 kommer medföra kan vi bara sia om men jag hoppas att det blir ett GOTT NYTT ÅR för oss alla, både i stort och smått. Jag vet i alla fall att jag kommer ut med åtta nya böcker och att jag ska göra många författarbesök under vårterminen. Självklart hoppas jag även på bra idéer, antagna manus och roliga samarbeten. Om du är nyfiken är du varmt välkommen att fortsätta följa med här på bloggen.

Nyårskram från Ann-Charlotte.


Kommentarer

  1. Ett spännande författarår, verkligen. Kul att se det summerat så här! Fortsatt lycka till :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Att summera är bra, även för mig. Så att jag ser att jag åstadkommer något ... Lycka till själv!

      Radera

Skicka en kommentar