Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2019

Det här är en arbetsrelaterad blogg. Ibland skriver jag om min familj eller mina fritidsintressen men oftast är det arbete. Fast mitt jobb är ju väldigt personligt, att vara en skrivande människa och egenföretagare är att arbeta med sig själv som redskap. Yrkesmässiga upp- och nedgångar slår an direkt på mig. Jag börjar vänja mig vid det här, även om det kan vara hårt emellanåt.

Ibland får jag frågan om jag tänker fortsätta att ha författarskapet som enda arbete. Frågan är berättigad, det är ett osäkert yrke i en bransch som både gungar och förändras. Men även om jag kan misströsta, har jag här och nu inga planer på att byta inriktning. Jag har drömt om att bli författare sedan jag var barn och på författarbesök brukar jag säga att det här jobbet är det svåraste och det roligaste jag hittills haft.

Och vilket år det varit! På uppsidan finns 8 nya böcker, andra böcker som översatts till danska och arabiska, fina författarbesök och föreläsningar, placering på topp-200 bland landets mest utlånade författare, ett stipendie, spännande bokrelaterade uppdrag, nya antagna manus och mycket annat. På nersidan finns osäkerheten jag nämner här ovan och där ingår refuseringar, självtvivel och varierad ekonomi. Men ökade inkomster i kombination med is i magen och ett föga utsvävande liv, bidrar till att jag nojar mindre kring pengar - även om jag absolut kan sakna både månadslön och avsättningar till tjänstepension. När det gäller refuseringar och att tvivla på den egna förmågan, vet jag numera att det ingår i yrket.

Här följer min snabbrepris av det gångna året ...


Januari
Året startade starkt med fem nya böcker: Äppeltjuven, Linus och Teddy, Minifakta om hundvalpar, Minifakta om kattungar och Stora och små djur. En riktigt härlig kvintett som sedan kom att generera både glada tillrop och försäljning under året. Sedan fick jag även reda på att två av mina böcker i serien Djurdoktorn köpts av det danska förlaget Turbine, nämligen Linus och Tim och Linus och Leo. Lite lustigt var det att Linus skulle få heta Lukas i Danmark. Jag startade även upp mitt haikuprojekt som jag faktiskt lyckades hålla i under hela året!

Februari
Vårens böcker fick fina omdömen från BTJ och det var lite speciellt att Stora och små djur, min kortaste bok någonsin, fick ett särskilt fint omnämnande. Det är verkligen en utmaning att skriva så korta berättelser! Jag var även mycket nöjd över mitt urval av dansband i boken Fakta om dansband då samtliga omnämnda band nominerats i kategorin ÅRETS DANSBAND under Grammisgalan. Dessutom njöt jag av tillvaron i min nya skrivarlya och hade ett fint sportlov med familjen i Dalarna.

Mars
Jag träffade samtliga klasser på Väröbackaskolans lågstadie. Det var fina besök! Jag mötte väl förberedda elever som hade många smarta frågor. I några av klasserna hade jag skrivlektioner där vi hjälptes åt att skapa karaktärer. Dessutom var jag glad över att bli antagen till Region Hallands subventionerade kulturprogram men tyvärr har detta ännu inte genererat så många nya kontakter och författarbesök. Därför är det bra att jag precis fått en förfrågan om att stå kvar i programmet ännu ett år.

April
Månaden inleddes med Litteraturveckan, då 50 barn- och ungdomsboksförfattare samlas för att göra hundratals klassbesök för elever i åk 2, 5 och 8 i Göteborgs grundskolor. Själv mötte jag elever på Bräckeskolan och på Kannebäcksskolan. Det är en härlig (och utmanande!) arbetsvecka och jag är stolt att medverka även 2020. Jag premiärbesökte Litteralund och lyssnade till inspirerande samtal och hängde med författarkollegor. En annan premiär var att mingla med "mitt nya förlag" Studentlitteratur. Under hösten 2018 köptes Nypon och Vilja upp av Studentlitteratur och jag tror att förändringarna för mig som författare kommer märkas under 2020.

Maj
Årets skrivresa tillsammans med skrivsystern Angelica gick till Stocken på Orust. Bohuslän om våren - så vackert! Även om jag skrev en hel del, så tror jag att det viktigaste för mig var att fundera över min skrivprocess. Något jag kanske borde göra oftare. Jag besökte stadsbiblioteket i Halmstad och höll ett föredrag om lättläst litteratur i allmänhet och böckerna om Emmas liv i synnerhet. Åhörare var läsombud från gruppbostäder och daglig verksamhet. Föreläsningar för vuxna vill jag ha mer av. Jag hade även ett fint författarbesök hos särskolan på Öjersjö Brunn. Eleverna hade arbetat med Taggad på Insta och bland annat gjort blackout-poetry med olika boksidor som grund. Så häftigt att se!

Juni
Det här var en månad med flera författarbesök. Jag blev bokad till Hedeskolan där jag träffade både årskurs två och årskurs tre. Det blev så uppskattat att jag faktiskt fick möjlighet att återkomma under hösten. Jag brottades med e-fakturor och skrev ett uppgivet inlägg om detta helvetiska system ur en småföretagares och sällanfakturerares synvinkel. Men jag hade även en härligt vecka med familjen då vi fjällvandrade i Grövelsjön. Årets bästa semestervecka faktiskt!

Juli
Jag hade många arbetsuppgifter kvar, så det blev en intensiv arbetsvecka med olika manus innan jag semesterstängde kontoret och drog ut med husvagnen.

Augusti
Hösttermin och nya böcker! Minifakta om djurungar vid vatten, Utelåst och Linus och Raja såg dagens ljus. Jag kunde konstatera att jag nu finns utgiven med 41 böcker. En novell som jag skrivit för längesedan publicerades i Hemmets Journal. Jag nätverkade med andra egenföretagare och det här kommer att visa sig i ett nytt projekt under 2020.

September
Bokmånaden framför alla, tack vare Bokmässan i Göteborg. Lite extra kul i år eftersom Angelica övernattade hemma hos oss under mässan. Vi minglade med branschkollegor och jag hade givande möten med både min förläggare och redaktör. Dessutom modererade jag ett samtal på Litteraturscenen, om funktionsnedsättningar i barn- och ungdomslitteratur. Höstens tre böcker fick fina omdömen av BTJ, omdömet om Minifakta om djurungar vid vatten var faktiskt extra orinärt! Jag blev positivt överraskad av beskedet om biblioteksersättning för utlån 2018 och bloggade om författarekonomi.

Oktober
Jag fick reda på att mina utlån 2018 renderade mig en plats på 200-listan över mest utlånade författare på landets bibliotek. En milstolpe, så att säga! Jag besökte särskolan på Kristinedalskolan i Stenungsund vid två tillfällen och det blev fina besök med både författarprat och skrivövningar. Jag for till Vimmerby och föreläste om lättläst litteratur på Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur. Min föreläsning var en del av programmet för nystartade litteraturfestivalen Vimmerby berättar, vilket gjorde att jag träffade flera andra författarkollegor och branschfolk. Jag fick en trist refusering från ett väletablerat förlag, som bett mig skriva om ett manus.

November
Årets mest hektiska arbetsmånad startade med en researchresa till Stockholm tillsammans med sonen. Vi besökte Nobelmuseet inför ett arbete med en ny faktabok. Då var jag hemlig men nu kan jag avslöja att jag skriver om Marie Curie. Hela månaden gick faktiskt i resandets tecken. Först blev det en lokal tripp eftersom jag återbesökte Hedeskolan för tre nya författarbesök. Sedan åkte jag till Lidköpings bibliotek och föreläste om läsglädje för medlemmar i IF Metall, till det nya biblioteket i Tingsryd och träffade kommunens alla tvåor och till Fagersta bibliotek för att författarprata för vuxna elever med svenska som andraspråk. Månaden avslutades med Halländsk bokmässa i Varberg. Mellan alla åtaganden tokjobbade jag med manus till flera olika faktaböcker.

December
Jag fortsatte helt enkelt tokjobba med faktaboksmanus och i skrivande stund ligger alla utom ett hos förlaget. Det är manuset om Marie Curie som behåller min uppmärksamhet under jullovet eftersom jag ska leverera det i mitten av januari. För övrigt innebar december en massa julbak - jag har nog aldrig gjort av med så mycket saffran på en månad! Och så fick jag en enastående julklapp: besked om ett stipendium från Läromedelsförfattarna! Lättnaden (och stoltheten!) är enorm.


Med den här återblicken på mitt yrkesmässiga 2019, ser jag fram emot ett nytt arbetsår 2020!


Foto: Jeanette Larsson

Kommentarer

 1. Kul att läsa, Ann-Charlotte. Du har verkligen mycket på gång!

  SvaraRadera
 2. Vilket imponerande arbetsår Ann-Charlotte! Grattis till så mycket bra grejer, och det låter spännande med boken om Marie Curie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla, Annika. Hoppas vi råkas under året.

   Radera
 3. Alltså, du är ju makalöst driftig! Jag har helt tappat fart, men att läsa allt du gjort under förra året ger mig eld i baken. Det minsta man kan kräva av en författare är väl att jag ska prioritera skrivet ibland, tänker jag. Så det gör jag ikväll. Skriver, med massor av kaffe.
  Tack för ditt inlägg, Ann-Charlotte. Jag hoppas att vi ses framöver!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om jag kan inspirera, lycka till! Jag läste om ditt stipendium - förhoppningsvis kan det frigöra lite skrivtid för dig.

   Radera

Skicka en kommentar