Fortsätt till huvudinnehåll

Året var 2021

 Nu är det snart dags att sätta punkt för ytterligare ett år i pandemins tidevarv. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt; vem kunde tro ...? Men på något sätt lyckas vi ändå hantera en vardag med coronavirus. För vi måste. Mitt yrkesår 2021 har inte påverkats av pandemin riktigt på samma sätt som under 2020. Främst beror det på omställningen till digitala författarbesök i skolorna. De digitala författarbesöken fungerar mycket bättre än jag vågade tro från början. Nu är det ett alternativ att räkna med, om exempelvis resvägen till en skola skulle vara orimligt lång. Men självklart är det trevligast att möta elever och andra läsare i levande livet.  

På plussidan finns 13 nya böcker på fyra olika förlag, fyra översättningar, en ny klättring på topp-200 bland landets mest utlånade författare, stipendier, spännande samarbeten och antagna manus. På minussidan finns sådant som ofta ingår i författarvardagen: refuseringar, självtvivel och ekonomisk osäkerhet. Tack vare att jag "ställt om", breddat mig och att jag numera bokas för både återkommande och nya uppdrag, så har jag klarat mig bra. Fast i ärlighetens namn har jag arbetat lite för mycket under hela året och jag behöver slå av på takten, för att hålla i längden. 

När jobbkontot är överfullt får bloggen lida, och jag har skrivit betydligt färre inlägg i år än tidigare år. Men jag har ändå lyckats skrapa ihop en sammanfattning och här följer en snabbrepris av mitt författarår 2021 ...

Januari
Årets första månad innebär alltid boksläpp på Nypon och Vilja förlag och Taggad på Insta, Ivan är vårdbiträde, Fakta om käpphästar och Minifakta om djurungar i regnskogen såg dagens ljus. Samtliga fick fina omdömen av BTJ:s lektörer. Jag höll en digital föreläsning om lättläst litteratur för vuxna, för läsombud inom äldrevården och LSS. Region Halland arrangerade och tack vare den digitala formen, fick vi nära 200 åhörare från hela landet! Dessutom breddades publiken till att omfatta bibliotekarier, SFI-lärare och andra med intresse för lättläst. Att jag älskar att tala om lättläst litteratur var säkert tydligt, för jag fick fin feedback efter föreläsningen. 

Februari
Jag arbetade med flera manus men Gustav Vasa stod hela tiden högt upp på listan. Jag skrev två olika böcker  om den gamle kungen och att sammanfatta 40 år av 500 år gammal historia krävde hårt arbete. Jag fick berätta om vårens nya böcker i en fin artikel i lokaltidningen Norra Halland. Mest fokus fick boken Taggad på Insta och utmaningar kring sociala medier. Jag genomförde ett digitalt författarbesök på en särskola i Henån och det funkade toppenbra! 

Mars
Mycket Gustav Vasa ... manuset lämnades till en Vasa-expert för faktagranskning och jag började nästan gråta av lättnad när det kom tillbaka. ”Skicklig”, blev det sammanfattande omdömet. Det fanns inga felaktigheter och jag fick bra tips om hur jag kunde förtydliga några detaljer. Jag genomförde femton digitala författarbesök under Göteborgs Litteraturvecka. För att klara av detta, krävdes förberedelser, närvaro, humor, kaffe och modet att lita till tekniken. Och på det hela funkade det bra! Jag fick en krönika om parasport publicerad på portalen Heja Olika

April
Jag hade flera digitala författarbesök, bland annat på Älvsåkersskolan. Just då var smittläget i Halland högt och det kändes rätt för alla parter att besöket blev digitalt, även om skolan ligger i min hemkommun. Jag gick en digital kurs i fågelskådning och det var superroligt. Mitt intresse för fåglar har ökat de senaste åren, vilket säkert beror på att jag tillbringar mer tid utomhus då jag har hund och jobbar på hemmaplan. Kanske är det även ett intresse som kommer med stigande ålder ...? Det bubblade upp en diskussion huruvida lättlästa böcker skapar lata läsare. Och nej, det gör de inte!

Maj
Jag fick reda på att Ivan är vårdbiträde använts i en bokcirkel för SFI-lärare och fått högsta betyg! Jag talade om parasport i radioprogrammet Klartext och fick möjlighet att puffa för boken Fakta om parasport. Bakgrunden till detta var en undersökning som visar att motionsidrotten bland personer med funktionsnedsättning minskat under pandemin. För många är det svårt att hitta en idrott som passar och pandemins restriktioner påverkar personer med funktionsnedsättning i (onödigt?!) hög grad. 

Juni
I sommarens nummer av tidningen bif (bibliotek i fokus) fanns en lång artikel om sociala medier i barn- och ungdomslitteraturen, där jag berättade om Taggad på Insta och Snusk på Snapchat. Jag jobbade på med senhöstens böcker. Serien Mia och Tarek tog form i samarbete med förlaget BonaSignum och nu kunde jag visa upp omslagen. Det var verkligen roligt att skriva de här fem korta, lättlästa böckerna för vuxna nybörjarläsare. Och svårt. Jag kunde även visa omslaget till min lättlästa feelgood Leva tills jag dör. Mia och Tarek är de kortaste böckerna jag skrivit och Leva tills jag dör är min hittills längsta bok. Olika utmaningar - lika roligt arbete! 

Juli
Jag varvade jobb och semester men var helt ledig under tre veckor. Vi paddlade kanot och vandrade i Småland, gjorde några olika turer med husvagnen i Halland och Dalsland, besökte Astrid Lindgrens värld och badade ovanligt mycket. Sommaren var varm och bjöd på en hel del vackert väder. Jag skrev ett nytt skönlitterärt manus som antogs med en gång. Det kändes lite extra kul, eftersom jag skriver så många faktaböcker just nu. Jag behövde känslan av att jag fortfarande kan både ock!

Augusti
Inom ramen för projektet Sommarboken, gjorde jag ett författarbesök på biblioteket i Alingsås. Jag bokas oftare till skolor än till bibliotek, så för mig var det en riktigt rolig erfarenhet. Publiken blir ju mer blandad på ett bibliotek än i en skolklass. Jag fick fin respons och kallades bland annat "lösningsorienterad". Samtidigt som höstens första böcker kom ut - Gustav Vasa - Ett liv, Fakta om Gustav Vasa och Boris är lokalvårdare - arbetade jag med manus till nästa års böcker. Jag befinner mig alltid i flera olika faser samtidigt. 

September
Jag bloggade om kommande författarbesök och visade upp fina bokmärken som jag fått från förlaget. Jag fick mitt hittills finaste BJT-omdöme när lektören kallade Leva tills jag dör en "varm, rolig, hoppfull och charmig feelgoodpärla" och dessutom gav boken betyget 5 av 5. Jag gjorde en researchresa till Österlen inför arbetet med nästa lättlästa biografi och passade samtidigt på att träffa fina vänner i mitt branschnätverk. Den lilla resan levde jag länge på! Däremot passerade hybridbokmässan mig helt, jag väntar in den traditionella Bokmässan i Göteborg. Serien Mia och Tarek kom ut.

Oktober
Jag tillbringade en vecka i Linköping med författarbesök inom projektet Läsning Pågår. Det var spännande att träffa elever på flera olika skolor, en del var väl förberedda, andra något mindre. Allt funkade bra, men en skola får alltid "mest för pengarna" när mitt besök blir en del av ett längre tema. Både förberedelser och efterarbete kan vara en del av undervisningen. Jag blev intervjuad av Klartext igen, den här gången pratade vi om böckerna om Mia och Tarek. Jag fick besked om biblioteksersättningen för år 2020 och den blev bättre än väntat! Många bibliotek var helt eller delvis stängda under första pandemiåret, men det påverkade inte utlåningen så mycket som jag befarat. Jag klättrade även i listan över årets mest utlånade författare och hamnade på plats 88. Det känns stort! En annan kul grej var att jag fick berätta om mitt författarskap i allmänhet och Leva tills jag dör i synnerhet när jag var värd för "Dagen är din" i Facebooks trevligaste grupp Feelgoodfredag. Jag var också en av föreläsarna under evenemanget "Tre kvällar om lättläst", som arrangerades av CHILL i samarbete med Linnéuniversitetet och Dyslexiförbundet Skåne. Dessutom kom Leva tills jag dör ut, min första (men inte sista!) bok på LL-förlaget.

November
Under hösten var jag återigen gästlärare på Linnéuniversitetets kurs "Att skriva barnlitteratur" och mitt uppdrag kulminerade under november. I år ansvarade jag för två moduler, att fiktionalisera ett barndomsminne och att skriva lättläst barnlitteratur, vilket innebar förberedelser, föreläsning och att lämna respons på 2 x 30 studenttexter. Det är roligt och tar en hel del tid! Jag slutspurtade manus till vårens böcker, och den här gången tog biografin Karin Boye - Ett liv allra mest tid att slutföra. Främst berodde det på svårigheten att hitta passande bilder till boken. Jag gjorde en serie digitala författarbesök på Engelska skolan i Skellefteå. Fokus var att skriva faktatexter och jag delade med mig av tips från min skrivprocess, samtidigt som eleverna arbetade med egna texter. Jättefint projekt! Jag körde till Uddevalla för författarbesök på en gymnasiesärskola. Har varit där förut och det är alltid roligt med ”återbesök”. Efter förra årets uppehåll, arrangerades Halländsk Bokmässa på biblioteket i Falkenberg och glädjande nog kom det många besökare. I samband med bokmässan släpptes antologin Närskrivet, där jag medverkar med Nyårsfesten

December
I snökaos for jag till Lund och Studentlitteratur för att presentera vårens böcker på en säljkonferens. Jag träffade även förläggare, redaktörer och några författarkollegor. Ett fint besök, som fick ett snöpligt slut då tågtrafiken mellan Malmö och Göteborg ställdes in på grund av skadegörelse. Men jag kom hem till slut och jag är tacksam över att jag återigen fick möjlighet att bidra till ökad kunskap om lättlästa böcker. Norra Halland intervjuade mig för en artikel om Närskrivet och Leva tills jag dör. Alltid tacksamt med lokal support! Precis innan jullovet fick jag mitt registreringsbevis för nya företaget Ekenstens Ord AB. Att jag är på väg att byta företagsform är inget som förändrar mitt dagliga arbete, men för mig är det speciellt och högtidligt på något sätt. Och ett bevis på att min verksamhet bär sig såpass att det är ekonomiskt försvarbart att gå från enskild firma till aktiebolag. På tal om pengar, så fick jag en tidig julklapp i form av ett ettårigt arbetsstipendium från Författarfonden! 


I min familj avslutar vi året med en segdragen förkylning, men jag hoppas att 2022 ska bli ett friskare år för oss alla. Själv planerar jag att dra i gång mitt arbete i nästa vecka, har manus att både skriva och redigera. Nya roligheter väntar i slutet av januari, då jag kommer ut med fyra nya böcker och påbörjar ett nytt spännande uppdrag. Snart ska jag berätta mer om detta, men här och nu vill jag önska dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Bildkälla: Pixabay

Kommentarer