Fortsätt till huvudinnehåll

Loranga i Kungsbacka

Tänka sig så fantastiskt kulturhus vi har i Kungsbacka! 22 november - 25 januari finns utställningen Loranga! Loranga! i min hemstad. Det är utställningen om Barbro Lindgrens universum som jag såg på Dunkers kulturhus i Helsingborg i slutet av sommaren. Det här är en lite mindre variant, men hela Loranga-delen är med och den är faktiskt roligast. Utställningen innehåller riktigt fina miljöer ur böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang. Du kan gå in i huset där Masarin bor med sin speciella pappa Loranga, vedboden där farfar Dartanjang huserar och ladan där tigrarna får flytta in. Tjyven Gustav, Arga Gubben och varmkorvsförsäljaren dyker också upp. Missa inte!!!

Större delen av utställningen finns i konsthallen på kulturhuset Fyren och några delar finns nere i biblioteket. I samband med utställningen hålls flera arrangemang, exempelvis visas den animerade filmen om Loranga, det är sagostund med Barbro Lindgrens berättelser och skaparverkstad där du kan dekorera en egen tehuva (Loranga har ju en sådan på huvudet). Det kommer även att hållas föredrag av Sara Olausson, serietecknaren bakom albumen om Loranga, Masarin och Dartanjang. Och sist men inte minst så kommer Barbro Lindgren i egen hög person för ett författarsamtal! Jag tror jag svimmar lite ...

På lördag 22 november är det vernissage klockan 11-15. Det blir mingel med mazariner och lorangadricka, Loranga själv kommer på besök och läser högt ur böckerna och Linus Kron, förvaltningschef för Fritid & Folkhälsa, inviger utställningen. Jag har själv inte möjlighet att hänga på låset, men ska givetvis gå dit senare. Du hittar hela programmet för utställningsperioden på Kungsbacka kommuns webbplats.
Kommentarer