Fortsätt till huvudinnehåll

Närproducerat 2014

Idag använde jag min skrivardag för att samla inspiration och nätverka. Jag var på Närproducerat 2014, en författardag med barn- och ungdomslitteratur i fokus. Närproducerat arrangeras av Kultur i Väst, Författarcentrum Väst, Barnboksnätet, Stadsbiblioteket och Skolbibliotekscentralen i Göteborg. Syftet är att presentera författare och illustratörer från Västsverige för i första hand pedagoger och bibliotekarier.

Det började med att Lisen Adbåge berättade om sitt skapande. Lisen är ju en välkänd bilderbokskonstnär som både skriver och illustrerar egna böcker samt illustrerar för andra. Jag har inte läst några av hennes helt egna böcker, men jag gillar verkligen illustrationerna i boken Tio vilda hästar, där Grethe Rottböll är författare. Det jag tar med mig från Lisens anförande är hennes samlande. Samlande på idéer, namn, skyltar och annat som hon kanske någon gång ska använda i en bok. Hon använder kameran, lösa lappar och anteckningsblock och materialet blir hennes inspirationsbank för framtiden. Jag ska själv bli mer strukturerad i mitt samlande ...

Efter Lisen var det dags Åsa Öhnell att berätta om sina böcker Klarabelladeckarna och Supernova. Jag har lärt känna Åsa via författargrupper och gemensamma bekanta och vi träffades för första gången på Bokmässan i år. Åsa gör författarbesök i skolor där hon berättar om sina böcker och ordnar deckarskola för eleverna. Den senast utkomna boken i serien Klarabelladeckarna är Tallskogens hemlighet och den utspelar sig i trakterna runt Laholm.

Hilda-Maria Sandgren har skrivit och tecknat en serieroman som handlar om sexuella trakasserier bland tonåringar. Boken Det som händer i skogen är skriven för vuxna, men kan även fungera att samtala kring tillsammans med ungdomar. Jag tycker det är fascinerande att se ett så allvarligt tema gestaltat i det här formatet och det är uppfriskande att serieromanen blir allt mer vanlig. Det är nog fler som tycker eftersom Hilda-Marias bok blivit recenserad i Svenska Dagbladet, något som är få debutanter förunnat.

Före lunch hann även Maud Mangold presentera en del av sin digra bokflod. Maud skriver både bilderböcker och barnromaner, men under det här anförandet koncentrerade hon sig på romanerna. Den röda tråden var att många av hennes böcker hänger ihop via någon av karaktärerna. Det är ofta någon som känner eller är släkt med någon i nästa bok. En kul idé som jag själv faktiskt var inne på häromveckan. Då förkastade jag den, men jag kanske ska tänka om ...

Jag hade stämt träff med skrivarvännen Ingerun. Av olika anledningar kunde ingen av oss vara med under eftermiddagen, men vi hade en givande lunch då vi pratade barnlitteratur, skrivande, nätverk och bloggar. Alltid lika trevlig. Du kan läsa Ingeruns rapport från dagen hemma hos henne på bloggen Boktjuven.

Och några bilder ... Uppifrån och ner: Lisen Adbåge, Åsa Öhnell och Maud Mangold.Kommentarer