Fortsätt till huvudinnehåll

Kristina Ohlssons skrivtips

Surfar planlöst och hittar en artikel med Kristina Ohlssons tio bästa skrivtips. Tips kan behöva repeteras så jag kopierar in dem här nedan. Dessutom är jag väldigt imponerad av Kristina Ohlsson som författare. Jag gillar hennes böcker och är lite avundsjuk på hennes produktivitet. Här kommer tipsen:

1. Skriv om sådant som du läser. Läser du bara deckare, så skriv en deckare. Det är genom läsning som du lär dig hantverket.

2. Skriv om sådant som du själv upplevt, kan eller har erfarenhet av.

3. Gör inte en för stor grej av förarbetet. Det är en myt att man måste ha tänkt igenom precis hela boken innan man börjar skriva.

4. Fastna inte i onödiga tankar om ”Hur gör man?”. Alla författare jobbar olika. Det finns inte en magisk formel för hur man skriver en bok.

5. Tänk att du ska förnya genren du skriver i, att du vill tillföra någonting nytt. En ny sorts karaktär, ett nytt berättargrepp eller en helt ny sorts miljö.

6. Det är supersvårt att skriva ett bra slut. Försök därför att ha en klar bild av det redan från början. Du måste veta vart du är på väg.

7. Tänk att bokens slut börjar i mitten av manus. Då kommer inte slutet som en överraskning för vare sig dig eller läsaren.

8. Känn efter ordentligt medan du skriver. Reagerar du på texten? Blir du arg, ledsen, rädd, kåt? Inte? Då lär inga läsare bli det heller. Är texten tråkig för dig själv, är den inte roligare för någon annan.

9. Låt gärna vänner läsa vad du skriver och komma med feedback, men ha inte för stora förväntningar på deras återkoppling. De flesta saknar helt erfarenhet av litterär konstruktiv textkritik.

10. Var stolt över dig själv när du skriver. En bok är en bok även om den inte blir publicerad. Skriv inte för att bli utgiven av ett förlag utan skriv för att du tycker att det är roligt. Och betrakta en eventuell utgivning som en bonus.

Och här är en länk till hela artikeln i DN.

Kommentarer