Fortsätt till huvudinnehåll

Viljas höstkatalog

Idag kom höstkatalogerna från Nypon och Vilja hem till mig. Jag bläddrade kvickt fram till sidan 18 i Viljas katalog, där finns nämligen böckerna om Emmas liv! Det finns även en artikel där jag berättar om bakgrunden till serien. För övrigt finns det massor av författarintervjuer och intressanta tips kring läsning i både Viljas och Nypons kataloger. Beställ dina exemplar här eller läs digitalt här.

Och här är artikeln:

"Ingen vuxen ska vara hänvisad till barnböcker"

I fjol debuterade Ann-Charlotte Ekensten som författare - nu kommer hon med sina två första lättlästa böcker för vuxna. Böckerna handlar om Emma, en framåt tjej som behöver en del stöd i vardagen.

- Böckerna riktar sig i första hand till unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Det finns alldeles för få böcker skrivna direkt för den målgruppen, säger Ann-Charlotte Ekensten, som påpekar att det är en bred grupp med väldigt olika förutsättningar.

- Böckerna kommer inte att passa alla. En del kommer att tycka att ämnet är relevant medan andra kommer att tycka att böckerna är för lätta eller för svåra.

Ann-Charlotte Ekensten, vars dotter har Downs syndrom, träffar ofta barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar. Inspirationen till böckerna om Emmas liv kommer från ungdomars vardag, drömmar och tankar.

Är det viktigt att man känner igen sig?

- Ja, och just det tror jag att många läsare i den här gruppen saknar. Alla får läsa vad de vill, men ingen ska vara hänvisad till barnböcker på grund av språk eller andra utmaningar. Det är också viktigt att böckernas utformning är anpassad till en vuxen läsare. Därför är jag väldigt nöjd med illustrationerna på Emma, de känns lite coola.


Kommentarer