Fortsätt till huvudinnehåll

Årskrönika signerad Ekensten

I år vågar jag mig på en årskrönika. Ingen världslig sådan dock. Nej, det blir en skrivrelaterad, ganska navelskådande, variant. Väl bekomme!

Januari
Jag hade svårt att komma igång med skrivandet och jag tog steget in på Instagram (@acekensten).

Februari
Jag mötte många nya författarkollegor på BULT:s årsmöte som hölls i Göteborg, Emma såg dagens ljus med hjälp av Christina Heitmanns penna och två nya böcker om Tage på camping gick till tryck.

Mars
Jag funderade över hur författartiden smartast prioriteras: Att skriva nya böcker eller att marknadsföra de redan utgivna? Det är frågan! I slutet av månaden fick jag hålla Branden och Fisketuren i min hand.

April
Ett rejält firande av Branden och Fisketuren med dubbla bokreleaser på bokbussen i Kungsbacka. Dessutom dök Tage upp i flera olika tidningar under månaden. Jag gjorde mitt första författarbesök i en skola och fick genast mersmak!

Maj
En ny debut ... den som signerande författare och det var en riktigt lyckad signering hos Akademibokhandeln i Lysekil. Tage dök återigen upp i diverse tidningar och kampanjer. Men även boken Nyårsfesten fick uppmärksamhet i en riktigt fin recension hos LitteraturMagazinet. Lite vid sidan av det skrivande livet tog jag examen efter tre års halvtidsstudier och kan numera titulera mig certifierad handledare i språkträning enligt Karlstadmodellen.

Juni
Jag signerade på nytt i Lysekil, fick flera nya manus antagna och upptäckte att min andra blogg, Campingfamiljen, blivit utsedd av Expressen till "en av tio resebloggar du bara måste följa". Sedan tog vi semester ...

Juli
Möjligtvis innebar semestern uppehåll från skrivandet, men inte från marknadsföringen. Träffade tre olika tidningar och medverkade i radio med fokus på Tage och camping. I slutet av månaden drog jag igång arbetet med ännu en bok om Emma och tog Ulrik Munther till hjälp.

Augusti
Månaden dominerades av att de två första böckerna om Emmas liv släpptes. Flera tidningar skrev om Egen nyckel och Kär i kärleken och jag spelade in en bokfilm ... Dessutom hann jag med att signera Tage både i Lysekil och i Kungsbacka. En annan rolig händelse var kursen om att hålla skrivarkurs i skolan med Mårten Melin.

September
Bokmässan var naturligtvis en av den har månadens stora händelser. Att träffa skrivarvänner, andra författare och förlagsfolk som jag bara mött i cyberspace är ju härligt! Ett stolt ögonblick för mig var då böckerna om Emmas liv togs upp och recenserades av riksradioprogrammet Klartext. Att Branden om Tage på camping tagit plats i säsongens Barnbokskatalog från Kulturrådet var en annan stor händelse.

Oktober
Jag var i full gång med slutredigering av böckerna som kommer ut i januari 2016. Dessutom gjorde jag författarbesök i fyra olika klasser i Partille. Det krävde en hel del förberedelser men väl på plats blev det fina besök.

November
Jag presenterade utsidorna till nya böcker: Våga hoppa, Djurdoktorn: Linus och Tim och Rädda pandan! Halländsk bokmässa i Varberg krävde förberedelser men blev en riktigt trevlig upplevelse med fina möten, bra kontakter och en hel del sålda böcker. Nya pressbilder togs också - alltid lika roligt!

December
En månad av roliga skrivarnyheter! Efter mycket funderingar bestämde jag mig för att ansöka om tjänstledighet från mitt andra jobb för att pröva på livet som heltidsförfattare under nio månader. En vecka efter min ansökan godkänts fick jag en riktigt glad nyhet - Sveriges författarfond beviljade mig ettårigt arbetsstipendium motsvarande 50 000 kronor. Tjänstledigheten kändes om möjligt ännu mer rätt! Inköp av en ny dator och julsigneringar x 2 hos Akademibokhandeln i Kungsbacka hanns också med innan jultomten knackade på dörren.

Som synes bloggar jag inte så ofta om själva skrivandet, men helt klart har jag hunnit med att skriva en del mellan varven. 11 böcker är planerade under 2016 och någon gång har jag ju lyckats få ihop dessa manus. Det ska verkligen bli roligt att träffa mina nya karaktärer innanför hårda pärmar. Först ut är Linus och Tim i serien Djurdoktorn och Ivar och Ali i Rädda pandan! Dessa böcker kommer bara om ett par veckor. Samtidigt kommer den tredje boken om Emmas liv, Våga hoppa.

I augusti kommer ytterligare böcker i serierna Emmas liv och Djurdoktorn, men även några nya bekantskaper kommer att visa sig. Jag väntar dock lite med att presentera dem närmare. En nyhet för mig blir även de faktaböcker som ska komma ut då. Jag har redan börjat planera för en riktigt stor releasefest ...

Det finns naturligtvis massor jag önskar mig av 2016 men jag brukar var försiktig med att skriva ner sådant publikt. Men om det är något jag ska satsa på näst år är det mer tid för eftertanke. Jag har maxat på alla plan i år; familj, jobb, studier och skriv. Att fortsätta i samma tempo kommer inte fungera, i varje fall inte med hälsan i behåll.

Avslutningsvis vill jag önska DIG ett riktigt GOTT NYTT ÅR och att 2016 ska bli ett fint år för oss alla. Vi hörs nästa år!

Kommentarer

 1. Wow! Vilket år! Stort lycka till med 2016!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Camilla! Borde kanske lagt till att tillvaron snurrat väldigt snabbt i år med familj, jobb, studier och författande. Att fortsätta i samma tempo är inte nyttigt. Lycka till själv!

   Radera
  2. Tack och detsamma till dig :-)

   Radera
 2. Vilket år! Önskar dig ett Gott Nytt Spännande År!

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt! Jätteroligt att läsa om allt spännande som hänt och som kommer att hända. Gott nytt år!
  Kram Angelica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Angelica! Detsamma till dig - på alla plan!

   Radera
 4. Elva böcker! Jag är mållös. Själv har jag fyra planerade för 2016 och är väldigt nöjd med det. Tur att författandet inte är en tävling :)

  Lycka till med skrivandet i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev många i år... Hade ett uppdämt berättarbehov efter jag fick mina första manus antagna. Nu ska jag jobba med längre berättelser.

   Gott nytt skrivarår till dig!

   Radera
 5. Wow, vilket fantastiskt år! Bra jobbat! Och vad kul med stipendiet och tjänstledigheten�� låter fantastiskt. Är alla dessa böcker på Nypon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Emma! Känns häftigt att pröva författarliv på heltid. Årets böcker kommer på Nypon och Vilja.

   Radera

Skicka en kommentar