Fortsätt till huvudinnehåll

Litteraturveckan i Göteborg

Imorgon startar den årligt återkommande Litteraturveckan i Göteborg. Och för första gången är jag med! Jag ska träffa drygt 15 skolklasser i olika årskurser, f-klass, ettan, trean, femman och grundsärskolan, och jag vet redan nu att det kommer bli en upplevelse utöver det vanliga. Så många elever under en vecka är verkligen häftigt.

Det är Stadsbiblioteket i Göteborg som agerar spindlar i detta stora nät av skolor och författare och då jag har fullt upp med egna förberedelser så åker jag snålskjuts på deras pressmeddelande:

Litteraturveckan i Göteborg - ett säkert vårtecken!
Den 27-31 mars fylls Göteborg än en gång av Sveriges bästa barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer. I år är de så många som 52 stycken som tillsammans ska ut och träffa tusentals elever på stadens skolor. Från förskolan till gymnasiet, särskolan, klasser med nyanlända och barn på Drottning Silvias barnsjukhus.

Litteraturveckan är en av de läsfrämjande insatser för barn som görs varje år i Göteborg. Det är sedan 1990-talet ett stort och unikt samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, skolbibliotekskonsulent, barn- och skolbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna. Besöken finansieras delvis från Västra Götalandsregionen.

Litteraturveckans omfattning är unik i Sverige och några av författarna har varit med sedan starten, i ungefär 25 år. För de som har varit med länge är det en självklar vecka att återkomma till.

- Det är svårt att få mera lässtimulans per satsad krona och minut än med författarbesök. Men för mig är det också viktigt för att jag ska kunna suga i mig det jag får från ungdomarna inför kommande böcker, säger Mats Berggren, författare som varit med på Litteraturveckan sedan 2003.

Inte nog med att författarna får träffa mängder av barn och unga, de får träffa kollegor från hela landet, vilket förstås är en höjdpunkt eftersom en författare ofta sitter ensam på sin kammare. Under en av kvällarna i veckan bjuds stadens pedagoger in till en utbudskväll där författarna får fyra minuter var att presentera sig själva.

Vill du veta mer och uppmärksamma Litteraturveckan på något sätt?
Vill du komma i kontakt med någon av författarna, delta i ett författarbesök, träffa elever? Kontakta mig så svarar jag på frågor eller knyter kontakten.

Bodil Alvarsdotter (bodil.alvarsdotter@kultur.goteborg.se)
Barnbibliotekskonsulent
Göteborgs Stad

Kommentarer

 1. Vad intressant att få veta vad som pågår😊 Är själv så ny i allt det här, så jag har noll koll på hur det ser ut med litteraturevenemang runtom i landet. Kände till Bokmässan i Göteborg sedan tidigare😂 Jag hoppas få delta själv på ett eller annat sätt i framtiden.

  Lycka till med alla dessa författarbesök! Låter lite överväldigande för mig, men jag vet att du har vanan inne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är överväldigande på alla möjliga sätt :-)

   Radera

Skicka en kommentar