Fortsätt till huvudinnehåll

Rocka sockorna på Downs syndromdagen

Idag 21 mars uppmärksammas Downs syndromdagen i hela världen. Det är en dag instiftad av FN för att öka medvetenheten om och förståelsen för Downs syndrom. På många platser rockar vi sockor för hylla olikheter och slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Tillsammans kan vi förändra människors attityd och se till att alla är välkomna i vårt samhälle - även personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Visste du att den vanligaste formen av Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21? Det är därför vi väljer att rocka sockorna just den 21/3. Och varför rockar vi just sockor? Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Men det viktigaste att komma ihåg är att en person med diagnosen Downs syndrom först och främst är en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor: att bli älskad, att klara av, att få ge och höra till.

Det här är min dotter Malin och jag.

Kommentarer

 1. Min dotter rockar sockorna idag på dagis! Så himla bra initiativ. Det är liksom så långt man kan komma från Trump - man vill i sanning komma så långt ifrån den mannen man bara kan.

  Snygg blogg, förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är i sanningens namn tudelad till att rocka sockor men det är ett bra sätt att sprida kunskap och skapa debatt om villkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

   När det gäller bloggen så upptäckte jag nya fina mallar idag så vi får väl se hur länge den här står sig ... men tack! :-)

   Radera
 2. Svar
  1. Malin rockade om våra liv för tio år sedan och sedan dess har hon rockat varje dag :-)

   Radera

Skicka en kommentar