Fortsätt till huvudinnehåll

Om Downs syndrom

Oktober är Down syndrome awareness month, en månad att sprida kunskap om diagnosen Downs syndrom - med syfte att motverka gamla synsätt och slå hål på förlegade fördomar.

I november 2006 föddes barn nummer två i vår familj och hon har Downs syndrom. Under Downs syndrome awareness month 2008 startade jag bloggen "Malins mamma" för att berätta om vårt liv med Downs syndrom. Bloggen uppdateras inte längre men den får ligga kvar i cyberrymden eftersom jag vet att många nya föräldrar finner stöd och kunskap av att läsa om våra erfarenheter av förskola, språkträning och vardagsliv.

Vill du veta mer om Downs syndrom så tipsar jag om Svenska Downföreningens webbsida eller föreningens Instagramkonto.

Den medicinska termen för Downs syndrom är Trisomi 21, vilket betyder att individerna har tre kromosomer 21. Men det viktigaste att komma ihåg är att en person som har Downs syndrom först och främst är en individ med unika kvaliteter och med samma grundläggande behov som alla andra människor: att bli älskad, att klara av, att få ge och höra till.

Det här är min dotter Malin. Hon tycker om att pyssla, kolla på Youtube, träna simning, dansa och spela teater. Och så älskar hon familjens hund. Hon är helt enkelt en ganska vanlig tjej som snart fyller 12 år.

Kommentarer