Fortsätt till huvudinnehåll

Poesi i Vetenskapsradion

Idag har jag debuterat som poet i Vetenskapsradions veckomagasin. Kanske är både dikten och kanalen lite otippade? Men enligt brittiska och svenska forskare kan poesi hjälpa till att bevara den mångfald av fåglar som finns runtomkring oss. I våras bjöd Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) in till en lättsam skrivtävling där uppgiften var att skapa fågelpoesi. Jag blev sugen på ett avbrott i mitt vanliga skrivande och skrev ett bidrag.

Här kan du lyssna på nyhetsinslaget i Vetenskapsradions veckomagasin, jag är en av tre kvinnor som intervjuats ...Eftersom jag tycker att det är lite kul att vara "styrd" av regler när jag skriver, lät jag det japanska versmåttet TANKA inspirera mig. En TANKA ska bestå bestå av högst 31 onji (stavelser) som fördelas på fem rader enligt följande 5, 7, 5, 7, 7 - men jag skrev två "TANKAR" efter varandra. Jag kallade min dikt Mesen möter höken när jag skickade in den, men kanske passar Mesen möter mörkret bättre ...
Syren i luften
fånga flugor ska mesen
en mörk siluett

svarta skuggan närmar sig
meshjärtat tickar hårt, hårt.

Flaxa fortare
fly från den skarpa blicken
och krökta näbben

klorna kniper mesens rygg
smärtan svindlar, liv tar slut.

Inspiration till dikten fick jag från ett bilderboksmanus jag skrivit. Manuset har arbetsnamnet Hedvig Hök och Benji Blåmes och den berättelsen slutar inte riktigt lika tragiskt. Än så länge har inget förlag slagit klorna i manuset (!) men efter mitt poetiska framträdande, kanske någon nappar ... Trevlig fredag!

Kommentarer