Fortsätt till huvudinnehåll

Nomineringar till Augustpriset

Nomineringarna till årets Augustpris kan inte ha missats av någon med ett visst intresse av svenska böcker. Inte heller av mig. Men jag måste erkänna att jag inte har läst någon av de nominerade böckerna. Så nu blir det till att läsa ikapp. Jag tror att jag koncentrerar mig på böckerna i barn- och ungdomskategorin så att jag kan tippa vinnare hos Boktjuven ;-)

Det pågår en diskussion bland många författare och bokmänniskor om att just barn- och ungdomskategorin borde delas upp, eftersom det är helt omöjligt att jämföra böcker inom ett så stort område. Tänk pekbok, bilderbok, börja läsa, slukarålder, ung vuxen och faktabok i samma grupp - hur ska man bedöma så olika böcker? Jag kan bara hålla med och det blir särskilt tydligt i år då 5 av 6 nominerade i barn- och ungdomsklassen är bilderböcker!

Om just detta skriver DN:s Lotta Olsson här.

Vad det gäller diskussionen om hur barn- och ungdomskategorin skulle kunna förändras, skriver Onekligen om det här, Christin Ljungqvist här, läsambassadören Johanna Lindbäck här och Elin Boardy här.

Och när vi ändå är inne på kategorier så släng in en för lättläst också. En lättläst bok lär nämligen ALDRIG ha chansen bland de fina utmärkelserna. Men idag är jag ändå stolt över att få hem kontraktet från Vilja förlag gällande min lättlästa bok för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. DET är en målgrupp som behöver många fler böcker att välja bland. Och vill det sig väl kommer det att bli en hel serie efter den här första boken om Anna!

Och det här var nog ett av mina mest länktäta inlägg någonsin ...

Kommentarer

Skicka en kommentar