Fortsätt till huvudinnehåll

Nyårsfesten i Skolfamiljen

Jag fick precis senaste numret av Skolfamiljen (nummer 5) i min hand. Där finns en kort intervju med mig. Den handlar om Nyårsfesten och om lättläst. Trevligt!

Bilden blir större om du klickar på den, men jag klipper ändå in texten bredvid eftersom det kan vara svårt att se.

HALLÅ DÄR ...

Författaren Ann-Charlotte Ekensten är aktuell med den lättlästa ungdomsboken Nyårsfesten på Nypon förlag. Vad handlar boken om?
- Nyårsfesten handlar om tonårstjejen Elin som försöker leva sitt liv samtidigt som hennes mamma är svårt sjuk. Det är en sorlig bok, men läsaren anar ändå en positiv glöd hos Elin.

Varifrån har du fått idén till handlingen?
- Jag får inspiration av händelser jag ser, hör och är med om själv. Sedan kryddar jag med fri fantasi. I Nyårsfesten finns en hel del av mig själv som tonåring, min mamma gick också bort tidigt.

Vad innebär lättläst?
- Språket ska vara enkelt att ta till sig och handlingen ska vara rak och tydligt. Det är också bra om det inte finns för många personer att hålla reda på i boken. Lättlästa böcker finns för alla åldrar och det är viktigt att visa respekt för hur gammal läsaren är. En lättläst bok för tonåringar och vuxna får inte vara barnslig. Om du ska locka en motvillig läsare gäller det verkligen att boken är fängslande.

Varför har du valt att skriva lättläst?
- Jag älskar att bolla med ord! Jag tycker det är spännande att se hur mycket jag kan skala bort utan att berättelsen faller och blir platt. Sedan vet jag att det finns många som behöver lättlästa böcker, bland annat har min egen dotter stora språksvårigheter. Jag vill bidra till en mångfald bland lättlästa böcker – det ska finnas något för alla smaker.

Hur får jag tag på lättlästa böcker?
- Lättlästa böcker för barn som precis lärt sig läsa hittar du överallt i bokhandeln. Men när det gäller lättläst för ungdomar och vuxna måste du nästan veta vad du letar efter. Böckerna finns på förlagens egna webbsidor, hos nätbokhandlarna och på biblioteken. Du kan få jättebra tips om du frågar på bibblan!

Kommentarer