Fortsätt till huvudinnehåll

Inspirerande helg på Astrid Lindgrens Näs

Tre intensiva och kreativa dagar på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby är över. Återbesöket på Linnéuniversitetets kurs Att skriva barnlitteratur blev en härlig upplevelse med skrivandet i fokus.

Vi var ganska många "gamlingar" som redan gått kursen, både från min årskurs och flera andra. Från min årskurs hade vi samlat ihop texter till egna responssamtal och det var väldigt nyttigt. Jag brukar inte använda testläsare till mina manus, men givetvis finns det mycket att vinna på att släppa in någon i texten innan den är "klar". Kanske ska jag våga att ändra mitt arbetssätt. För i mitt fall handlar det faktiskt om att våga ...

Någon som vågade mycket redan som ung är Johanna Thydell. Hon debuterade när hon var 23 år, med boken I taket lyser stjärnorna och fick både Augustpris och Slangbellan det året. En raketstart kan man säga! Det var riktigt roligt att lyssna till Johannas författarprat. En annan givande föreläsning/workshop hölls av Sabina Henriksson som är musiker, författare och mångsysslare i kulturbranschen. Främst pratade hon om texter till barnvisor men även om sitt företagande och konsten att leva på och av sina drömmar.

"Barnperspektivet" var ett annat ämne på schemat och den föreläsningen hölls som ett samtal mellan författarna Cecilia Davidsson och Malin Isaksson. En del kände jag igen men jag fick även några nya infallsvinklar.

En kväll hade vi "Öppen scen" där de som ville fick läsa en egen text. Jag valde att läsa en bit ur nästa bok om Emmas liv, Första dansen, och jag blev så nervös. Jag vet inte varför egentligen, jag är van att tala inför publik. Kanske var det den litterära stämningen på Näs som gjorde sig påmind. Men det gick bra i varje fall och jag fick positiv återkoppling efteråt.

Tyvärr fick jag inte möta våren på Näs ... det var snorkallt och snöade. Men det var ändå fint att ta en promenad där Astrid Lindgren sprang som barn. Även om promenaden blev kort. Men något jag fick göra, var att skåla i bubbel för att fira en av skrivarvännernas första bokkontrakt! Kändes verkligen helrätt - det är alldeles för lite bubbel bland barnboksförfattare ;-)

Helrätt är det också att böckerna om Tage på camping finns att köpa i Vimmerby bokhandel.

Det finns även andra bloggande skrivarvänner som besökte Vimmerby i helgen, några av dem hittar du här:

Boktjuven

Ingrid Jönsson

Det växer

KlokBokTok

Ordinsamling

Kommentarer