Fortsätt till huvudinnehåll

Bästsäljare

Nytt år innebär royaltytider för mig. Jag får alltså "lön" från förlagen en gång om året. Men när på året och hur ofta ersättningar betalas ut varierar från förlag till förlag. Alla förlag använder olika avtal och jag kan inte i detalj avslöja hur mina ser ut. Men i princip funkar det så att jag får en garanterad ersättning när jag skriver kontrakt för ett manus och sedan får jag en ny ersättning när boken funnits ute ett år. Om den säljer förstås, om den inte säljer blir det inga mer pengar.

På Författarförbundets webbsida hänvisar man till ett "mönsteravtal" när det kommer till förlagsavtal. En del förlag följer detta, andra inte. Men det kan ju ge en fingervisning om viktiga punkter när det kommer till avtalsskrivning.

Jag har tagit upp det här förut, det är få författare som har möjlighet att försörja sig enbart på sålda böcker. Det krävs någon form av extrajobb, antingen "författarnära" uppdrag som att hålla föredrag, jobba som lektör, recensent eller skribent i andra sammanhang. ELLER ett helt annat brödjobb. Detta gäller definitivt mig. Men istället för att vara sur och stressad över ekonomin så gläds jag åt att äntligen kunna fakturera en royalty som i alla fall märks i bokföringen. Med många böcker i omlopp blir det ändå några kronor.

Och vilken titel sålde bäst under 2016? Jo, min mest lysande stjärna är Minifakta om djurungar i skogen. Då känns det ju helrätt att den precis fått en efterföljare i Minifakta om djurungar i staden :-)

Även Mer än bara fotboll och böckerna i serien Djurdoktorn tickar på fint.

Kommentarer

  1. Att sälja så mycket att man får betalt för att skriva (utöver den garanterade ersättningen) är ju en fantastisk bedrift! Själv tror jag att min första (och än så länge enda) bok sålt precis så att det motsvarar mitt förskott. Det skulle förvåna mig storligen ifall det blir många kronor utöver det. Så stort grattis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns bra, tack! Det finns även andra avtalsmodeller som inte ger något förskott alls så det känns alltid bra med några kronor.

      Radera

Skicka en kommentar