Fortsätt till huvudinnehåll

BTJ om Linus och Flisa

Linus och Flisa fick ett jättefint omdöme från BTJ (bibliotekstjänst), viket såklart känns jättekul! Speciellt roligt är det att samspelet mellan text och bild lyfts fram. I en lättläst bok är det viktigt att bilden säger samma sak som texten. Bilden ska stötta läsningen, det behövs om man är nybörjare eller har en läsutmaning. Och att jag gillar Carolinas bilder har väl inte undgått någon ;-)

Just det här med förhållandet mellan text och bild är intressant, och olika, beroende på vilken typ av bok det handlar om. Helt andra "regler" gäller för en bilderbok där det oftast är en vuxen som läser för ett barn. Där kan bilden med fördel berätta något utöver det som står i texten.

Men nu gäller det Linus och Flisa och lektören Maj Gustavsson skriver i BTJ-häfte nr 7/2017 bland annat såhär:
Det är en livfull berättelse där de varma känslorna mellan pojke och hund klart framgår. Carolina Ståhlbergs mangainspirerade bilder hjälper till att visa samspelet på ett bra sätt ... Text och bild hjälps åt att levandegöra berättelsen.

Texten är satt med större stil, och det är upp till sexton rader text per sida, så den passar för de som har knäckt läskoden och behöver träning.

Om du vill köpa Linus och Flisa så finns boken hos: Adlibris, Bokus, CDON och Nypon förlag. Eller fråga efter den på närmsta bibliotek!

Kommentarer