Fortsätt till huvudinnehåll

Kokböcker

Den här veckan har bloggkollektivet Kulturkollo mat som tema och däribland kokböcker. Jag älskar kokböcker! Faktiskt tycker jag så mycket om kokböcker att jag nämner dem när jag får frågan om vilken typ av böcker jag brukar läsa ... som du ser på bilden här nedan.

Naturligtvis hänger det ihop med mitt intresse för matlagning och bakning. Jag har inga som helst ambitioner att bli Sveriges mästerkock men jag gillar att servera varierad vardagsmat och roliga kalasmiddagar. Bröd och efterrätter är min specialitet även om vardagsmaten onekligen kräver mest av både tid och fantasi.

Jag har en hel del kokböcker hemma och jag använder de flesta regelbundet. Helst letar jag efter nya brödrecept men oftast behöver jag ett nytt sätt att variera laxen, nötfärsen eller kycklingfilén, basvarorna som alltid ingår i den här familjens veckomatsedel. När vi - tyvärr alltför sällan! - bjuder hem vänner är det en högtidsstund att bläddra och välja mellan olika recept som kan bli något smarrigt.

Jag letar och hittar även fantastiska recept på nätet men jag tycker ändå att det är speciellt med en bok där bilder och texter sammanfogats till en smaklig helhet. "Ingen rea utan en ny kokbok" brukar vara mitt motto på bokrean och i år blev det Guldkant på vardagen av Leila Lindholm :-)

För att svara på Kulturkollos frågor i tisdagsutmaningen så är Annas mat av Anna Bergenström en bok jag gärna "bara" läser. Men jag får erkänna att jag använder brödrecepten ganska ofta. Annas mat är en inspirerande bok som både är "old school" och nytänkande, även i min upplaga från 1991. Den innehåller många bra tips och middagskombinationer och finns numera i en uppdaterad version.

Min mest använda kokbok här hemma är Kom in och ät av Karolina Sparring och Karin Alfredsson. Mängder av goda, snabba och varierade vardagsrätter som passar vår familj. Fiskrecepten sätter jag allra främst!


Kommentarer

 1. Håller med om att trots att det finns massor med recept på nätet så är det speciellt med kokböcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske är det därför kokböcker i allmänhet säljer rätt bra fortfarande :-)

   Radera
 2. Ja, jag använder ju nätet minst lika mycket som mina kokböcker. Som litteratur är ju dock kokböckerna oslagbara. Att läsa, att bläddra, fundera och inspireras och sedan kanske göra något helt annat själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många kokböcker är ju även uppbyggda kring en berättelse.

   Radera
 3. Det är dock något speciellt med kokböcker och kunna skriva i kanten. Det är nog närheten till bilden och texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Ofta skriver jag ner ett omdöme eller "tänk på att" när jag testat ett nytt recept. Speciellt till brödrecept.

   Radera
 4. Jag har i stort sett slutat att köpa kokböcker nu eftersom jag upptäckte att trots att jag har en hel del att bläddra i så söker jag ändå på nätet när jag vill ha något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag står i affären utan idéer är nätets receptbank oslagbar!

   Radera

Skicka en kommentar